Singapore Trip: Part 2

6320_2_edit

Sambungan dari trip aku ke Singapore.

31 Mei 2013, 2nd day aku ke Singapore.

Kali ni aku dah prepare jawapan untuk imigresen Singapore. hehehe.. untuk hari ke-2 ni, memang hari yang aku tunggu sebab aku and yang lain, kami akan jenjalan dekat tempat lain pulak. Maksudnya, time ni la aku nak tengok orang-orang sana behave cemana, since Singapore is a developed country.

So, perjalanan kami hari tu, kami plan nak ke Bugis Street. Lepas tu nak gi Singapore punya landmark. Merlion Park. Ala.. yang ada Patung Singa besar tu..

Cam biasa la, naik bas macam 1st day. Destinasi pertama adalah Orchard Road. Kat sini dah start nampak dah kemajuan Singapore. Sistem pengangkutan dia ok. Macam kat UK (bebila aku story pulak pasal pengalaman aku gi UK).

_MG_6280

_MG_6282

Actually, hari tu hujan. Lebat la jugak. Dengan perut lapar. Memula ingat nak makan dekat Bugis Street tapi sebab Nisa’ dah nangis-nangis, so kami makan dekat KFC ja. Sempat la jugak merasa KFC Singapore. Menu dia lain skit dari Malaysia. Kalau nak tanya sedap ka dak, bagi aku la aku rasa KFC Malaysia lagi sedap kot. huhuhu.. cuma Zinger Burger dia lagi besar dari KFC Malaysia. So, puas hati gak sikit.

Continue reading

Advertisements

Singapore Trip: Part 1

30 Mei 2013, aku berpeluang untuk menjejakkan kaki atau dengan kata lain, aku berkesempatan untuk gi jenjalan dekat Kota Temasik. Tau tak Kota Temasik tu dekat mana? Nama lain dia Singapore. Saja aku letak nama Temasik tu nak bagi nampak nilai-nilai estetika dia sikit. haha

Aku pegi Singapore tu 2 hari tapi tak tido kat sana. Tido kat The Zone Hotel, Johor. Aku pegi sana dengan abang aku, kak ipar, adik kakak ipar, anak sedara, adik dengan kakak aku. So, total 7 orang. Ada sedikit cerita berkenaan trip aku ke Singapore. Actually, memula aku tak join pun diorang ni. Ntah cemana mungkin ada satu masa ni bila aku tau diorang nak gi Singapore, aku sedih la. Time tu seminggu before nak study week. Tengah stress pastu tak dapat lak nak teman gi hantar parents aku gi umrah. Lagi bertambah kesedihan. Mungkin kerana kesiankan aku, last2 skali aku pun ikut la skali. Disponsor yee. haha.. tu namanya rezeki. Alhamdulillah.

So, untuk first day, kami pegi Universal Studio Singapore (USS). Before nak story pasal USS, aku nak cerita la skit masa memula nak masuk Singapore tu. Kami naik bas dari Terminal Kotaraya II untuk Singapore (Kranji). Kat situ ada bas dengan tambang RM 5 (Johor-Singapore). Kalau dari Singapore nak balik Johor, tambang dia $5.

Kalau nak masuk negara orang ni, cam besa la kena settle dengan imigresen dulu. Imigresen Malaysia senang ja. Cuma imigresen Singapore dia strict skit. Ada la prosedur dia contohnya isi borang pastu nanti kena cop passport. Waktu tu ready la dengan jawapan sebab dia akan soal kita nak ke mana, berapa hari and so on. Tapi as long as kita takdak problem, senang ja selesai.

DSC00153_edit

Continue reading