Pengalaman beraya di Bukittinggi, Sumatera Barat

Agak-agak belum terlambat kot kalau nak wish Selamat Hari Raya. Raya kan sebulan so masih ada masa lagi.

Okay, entry kali ini aku nak tulis dan cerita pengalaman aku beraya di Indonesia. Dah 10 tahun aku tak balik Indonesia. huhu… memang lama tempoh masa tu.

Macam mana aku boleh ada kampung di sana? ha… ni aku nak cerita background keluarga aku sikit sebelum masuk to the mainpoint. Mak aku berasal dari Bukittinggi, Sumatera Barat dan berkahwin dengan ayah aku yang berasal dari Kedah. Aku pulak lahir di Malaysia. Tapi kesemua ahli keluarga aku pemegang passport berwarna merah iaitu passport Malaysia termasuklah mak aku.

Masuk perkara yang aku nak cerita kali ni, aku balik Bukittinggi selama 2 minggu. Memang banyak benda yang aku nak cerita tapi aku takkan tulis semua dalam satu entri. Balik kali ni aku sempat puasa, beraya, menghadiri akad nikah dan kenduri sepupu dan aku juga sempat berjalan-jalan ke beberapa tempat. 2 minggu kat sana memang aku boleh tengok suasana dan kehidupan masyarakat yang kadang-kadang berbeza dengan cara kita di Malaysia.

Dalam entri ni aku akan cerita flow perjalanan aku dari KL ke sana dan beraya di Bukittinggi.

Continue reading

Pertengahan Ramadhan

Pejam celik pejam celik, lagi 2 minggu lagi nak raya.

Tahun ni aku raya akan beraya dekat kampung sebelah mama. To be precise, aku akan beraya dekat Indonesia. hehe.. dah lama kot aku tak balik Indon. Kampung mama dekat Bukit Tinggi, Sumatera Barat. Next week aku akan bertolak ke sana. Excited kot!

Last aku balik sana 10 tahun lepas. Lama tak? huhu.. so this year, aku akan ke Indon selama 2 minggu. So kemungkinan aku jarang nak online kot.

Hanya kakak aku dengan abang aku yang ke-2 saja yang beraya dekat Malaysia. Means aku akan berkawan dengan adik aku je la nanti. haha.. bertahanlah wahai diri!

Insya-Allah, aku akan update di blog pengalaman dekat sana. Apa-apa pun, kena habiskan puasa dulu. Baru bule bercerita tentang raya.

Samping bercerita tentang nak raya ni, nak jugak cakap pasal puasa. Nampaknya prestasi puasa aku tahun ni tak la memberangsangkan. Haih.. rasa menyesal la pulak tapi nak buat cemana kan. Baki yang tinggal ni kena pulun lebih sikit.

Ganbatte Yuki!

Semester break is now on

Hari ni aku dah selamat berada di rumah.

Actually, aku sampai semalam kat rumah. Drive dari Johor ke Penang. Fuhh! First time aku drive jauh-jauh memang penat satu badan. Ni pun rasa cam nak sambung lagi tido. Hahaha…

Anyway, kat sini hujan. Alhamdulillah.. dengan musim jerebu sekarang ni, hujan amat-amatlah membantu. Sejuk ja kat rumah aku sekarang ni. Macam biasa, bila dah start cuti, rutin aku memang men’download’ habis-habisan. Aku ada terfikir nak kerja tapi tengoklah dulu cemana. Almaklumlah.. nak beli handphone baru la katakan. Abah kata ada kerja kosong dekat pejabat lawyer. Sounds good! Sebab kerja office kan. Tapi macam aku cakap tadi, tengoklah cemana. Aku malas sebenarnya nak kerja ni. huhuhu.. tapi handphone nak beli. Adoyai…

Aku dalam mood nak tulis blog ni actually. Tapi blog aku yang satu lagi tu, memang aku rasa nak update cuma taktau nak update pasal apa. Idea is not coming. Tu yang aku tulis dekat sini. Sementara aku tulis ni, mata aku tengah usha dekat PC sebelah. Aku tengah download anime kat situ. Laju gak dia download. hehe..

Untuk post yang akan datang, aku rasa nak story skit2 pasal pengalaman aku gi melancong. Memang dah lama berniat nak cerita kat dalam blog cuma masa dan tempat ja yang macam tak berapa nak kena. Maybe, ‘thespokenme’ ni ok kot nak story2 pasal benda ni.

So, aku stop kat sini dulu.

Bebelan di akhir semester

Alhamdulillah..

Dah abis pun final exam bagi Semester 2 Tahun 2 Program Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik dengan Kepujian. Dah nak masuk 3rd Year dah pun. hehe..

Tak dinafikan, exam kali ni memang mencabar disebabkan jadual yang agak tak convenience bagi student. Apa-apa pun, aku harap result kali ni tak menghampakan aku. Insya-Allah..

By the way, aku tak balik rumah pun lagi. Sebab aku tengah tunggu kawan aku. Nak balik sorang memang tak la kan. Dari Johor ke Penang bukannya dekat. Kalau aku laki, tak pa la. haha..

So, aku tengah mengisi kebosanan dengan menulis blog yang baru sangat2. Nak ubah angin la katakan.. Sebenarnya, sekarang ni tengah jerebu. Kat sini dah ok la sikit. Alhamdulillah.. cuma aku rasa jerebu ni dah start merebak ke arah utara. Fair la kan. Semua kena.

Bercerita tentang jerebuĀ  ni, aku terbaca banyak sekolah dah ditutup sebab bacaan IPU dia paras bahaya. Hope semua ok la. Punca jerebu ni, yang aku tau disebabkan pembakaran hutan kat Indonesia.

Disebabkan jerebu ni jugak, aku terfikir mungkin ada sebab kenapa ia jadi. Ya la, dalam kita duk salahkan orang lain, kadang-kadang kita terlepas pandang benda yang lagi penting. Kita selalu dimomokkan dengan ‘keamanan’ yang kita nikmati. Kita takdak gunung berapi, gempa, perang macam negara lain. Tapi kita selalu diajar bersyukur dekat makhluk. Bukan Tuhan. Sampai kita lupa dan alpa.

Pernah tak kita terfikir benda-benda tu semua kalau Tuhan nak tarik, sat ja dia boleh buat. Macam sekarang ni, baru jadi jerebu, dah kalut. Tapi kita still salahkan orang lagi. Tak mau pulak tengok salah sendiri. Lagi bagus kita anggap jerebu ni sebagai bala dan peringatan dari Allah supaya kita boleh muhasabah diri. Paling kurang pun, kita mintak ampun atas kesalahan kita. Ni baru jerebu. Kalau jadi taufan ka, gempa ka, agak-agak kita boleh handle dak?

Ok lah. Dah bosan bebel. haha.. Anyway, aku tengah menghitung hari nak balik rumah. Pada yang dah start cuti tu, jaga la diri.